Dolor y Gloria

Pedro Almodóvar

di 22 okt 20u15
Voorbij
Duur: +- 01u53min.

Prijzen

Standaard: 5 euro
Kinderen en jongeren (t.e.m. 25 jaar): 4 euro
Kansentarief: 1 euro
Betaal met de unieke code op je filmkaart: 0 euro


Salvador Mallo, een regisseur die over zijn hoogtepunt heen is en met zijn leven en carrière ergens tussen leven en dood, leegte en voldoening, pijn en glorie zweeft, blikt terug op de voornaamste figuren uit zijn leven. Zowel zijn hoogte- als dieptepunten passeren de revue. Zo haalt hij zich zijn jeugd in de jaren ’60 voor de geest, zijn relatie met zijn moeder, zijn eerste en tweede liefde, maar ook hoe schrijven een manier werd om zijn pijn te verzachten, zijn eerste kennismaking met film en de onmeetbare leegte wanneer hij niet in staat is om een film te maken.

Voor zijn nieuwe film Dolor y Gloria liet Pedro Almodóvar zich inspireren door Federico Fellini’s ‘8½’. Het zou zijn meest intieme en melancholische film zijn, na een carrière van meer dan veertig jaar. Alhoewel de filmmaker heeft aangegeven nooit een autobiografie uit te brengen, is het zijn meest persoonlijke, introspectieve werk. Penelope Cruz, die bijzonder geliefd wordt in het werk van Almodóvar, speelt de rol van de moeder, die bijna bezwijkt onder de zorgen. De hoofdrol wordt vertolkt door Antonio Banderas, die de zilveren haardos van Almodóvar en zijn kleurrijke kleding overneemt, zonder te vervallen in een karikatuur. De regisseur zegt dat Banderas voor hem is wat Mastroianni was voor Fellini in ‘8½’.

Dolor y Gloria is dan nog de meest almodovariaanse film die hij al heeft gemaakt: een verrukkelijk uitziend melodrama in hevige kleuren met hoog oplopende passies en de intense, expressieve muziek van Alberto Iglesias. (…) Het is een ontroerend zelfportret van een kunstenaar die lijdt aan het leven. In die mate dat je je afvraagt: alles oké Pedro?
- ★★★★☆ - De Standaard

Credits

Regie Pedro Almodóvar

Met Penélope Cruz, Antonio Banderas & Asier Etxeandia

2019

113 min.