Portrait de la jeune fille en feu

Céline Sciamma

di 14 jan 20u15
Voorbij
Duur: +- 02u00min.

Prijzen

Standaard: 5 euro
Kinderen en jongeren (t.e.m. 25 jaar): 4 euro
Betaal met de unieke code op je filmkaart: 0 euro
Kansentarief: 1 euro


1770. Marianne moet het huwelijksportret van Héloïse schilderen, die weigert te poseren als verzet tegen haar lot als echtgenote.

Op een afgelegen eiland in Bretagne, op het einde van de 18de eeuw, krijgt Marianne de opdracht om een bruidsportret van Héloïse te schilderen, een jonge vrouw die net het klooster verlaten heeft. Aangezien Héloïse niet wil trouwen, weigert ze te poseren voor het portret dat haar toekomstige man moet overtuigen van het gearrangeerde huwelijk. Marianne moet bijgevolg stiekem te werk gaan, zonder dat Héloïse het merkt. Overdag observeert Marianne haar, ’s avonds schildert ze in het geheim. Er groeit een bijzondere band tussen de twee vrouwen als ze genieten van Héloïse’s laatste momenten van vrijheid, terwijl Marianne ijverig werkt aan een portret dat een einde zal maken aan dit kortstondige geluk.

Céline Sciamma (‘Bande de filles’, ‘Tomboy’) schildert met fijne borstels een feministische film over kijken en bekeken worden, aldus De Standaard. Portrait de la jeune fille en feu werd genomineerd voor de Gouden Palm op de recentste editie van het filmfestival van Cannes en won er de prijs voor beste scenario en de Queer Palm.

Credits

Regie: Céline Sciamma

Cast: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami & Valeria Golino

2019

Duur: 120'

Portrait de la jeune fille en feu zal uw hart uit uw korset doen bonken van allesverterende passie. Een van de mooist opgebouwde slowburners aller tijden, en misschien wel onze film van het jaar.
- ★★★★★ (De Morgen)
Het ontvlammen van verlangen behoort tot het allermooiste wat je als cineast in beeld kunt brengen. Het vergt alleen een finesse en kunstzinnigheid die niet elke regisseur in huis heeft. Céline Sciamma wel.
- ★★★★★(Focus Knack)