So Long, My Son

Wang Xiaoshuai

di 24 sep 20u15
Voorbij
Duur: +- 03u00min.

Prijzen

Standaard: 5 euro
Kinderen en jongeren (t.e.m. 25 jaar): 4 euro
Kansentarief: 1 euro
Betaal met de unieke code op je filmkaart: 0 euro


Twee gezinnen groeien vanaf de jaren ’80 samen op tijdens de revolutionaire hervormingen in China. Hun wegen scheiden na het verlies van een kind tijdens een tragisch ongeluk.

De meest besproken film op het laatste filmfestival van Berlijn werd er zelfs vergeleken met La Meglio Gioventù en zelfs met Novecento. Twee geschiedkundige films waarin niet alleen de geschiedenis van een familie, maar ook die van een land en zelfs van een continent werd geschetst.

In So Long, My Son schetst de regisseur een complexe familiegeschiedenis, die vier decennia overspant, en vooral de gevolgen van de geboortebeperkingsmaatregel in China. De film beschrijft mensen en een samenleving in volle transformatie – waarin menselijke relaties en de tumultueuze evolutie van een natie onvermijdelijk en onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.

Regisseur Wang Xiaoshuai is geen onbekende op het internationale filmtoneel, hoewel een deel van zijn films door hun maatschappijkritische karakter geboycot wordt in China. Ook So Long, My Son is kritisch, maar het is vooral een aangrijpende epische vertelling van de drastische veranderingen in China, verteld op het niveau van de kleine man. Zowel de hoofdacteur als -actrice werden op het filmfestival van Berlijn bekroond met de Zilveren Beer.

De Chinese eenkindpolitiek heeft een onbarmhartige invloed op het koppel in het even aangrijpende als vernuftige So Long My Son van regisseur Wang Xiaoshuai, op dit moment met voorsprong de beste film van 2019.
- DE MORGEN Christophe Verbiest *****

Regie: Wang Xiaoshuai

Met: Wang Jingchun, Yong Mei, Qi Xi & Du Jiang

2019, Mandarijns gesproken

175 min.