Werk Ohne Autor

Florian Henckel von Donnersmarck

di 12 nov 20u15
Voorbij
Duur: +- 03u10min.

Prijzen

Standaard: 5 euro
Kinderen en jongeren (t.e.m. 25 jaar): 4 euro
Kansentarief: 1 euro
Betaal met de unieke code op je filmkaart: 0 euro


Naar aanleiding van Wapenstilstand kiest Cinema Plaza voor een historisch epos. In Werk ohne Autor, geïnspireerd door het leven van kunstschilder Gerhard Richter, staan drie periodes uit de Duitse geschiedenis centraal. Wanneer de jonge kunstenaar Kurt Barnert de studente Ellie ontmoet, is hij ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven gevonden heeft. Om de verstikkende Oost-Duitse mentaliteit en Ellies tirannieke vader Carl te ontvluchten, ontsnappen Kurt en Ellie naar het Westen.  

Kurts gedachten worden echter gekweld door pijnlijke herinneringen uit zijn jeugd,  toen de nazi’s aan de macht waren. In zijn herinneringen ontdekt Kurt dat zijn schoonvader Carl en hij een onverwachte band met elkaar hebben. Kurt begint schilderijen te maken over zijn eigen lot en de trauma's van een hele generatie. Wanneer Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook zware implicaties voor Carl.  Liefde, haat, familie, macht, kunst, geschiedenis en politiek: alles komt samen in 'Werk ohne Autor'.

Na The Tourist keert Florian Henckel von Donnersmarck terug naar zijn thuisland om opnieuw een film te maken die geworteld is in de geschiedenis van zijn land. Voor Werk ohne Autor haalde de regisseur inspiratie uit het leven van schilder Gerhard Richter. Wie Henckel von Donnersmarcks debuutfilm Das Leben der Anderen heeft gezien, weet dat hij als geen ander een sensibiliteit voor de relatie tussen individu en maatschappij weet te brengen. Die film won dan ook een Oscar en werd bedolven onder goede recensies.

Werk ohne Autor is een fraai geschilderd historisch epos op een zeer weids canvas: weet zoiets ruim drie uur te boeien dan zit je niet ver van het niveau van Schlöndorff, Leone of Scorsese.
- ★★★★☆ NRC Handelsblad

Credits

Regie: Florian Henckel von Donnersmarck

Met Tom Schilling, Sebastian Koch & Paula Beer

2019

188 min.