Cinema Plaza kent een lange geschiedenis. In 1917 kocht de aannemer Arthur Vercammen een rijhuis aan in de Handelsstraat en in 1933 kocht hij de eerste projector. Dat leidt ons naar 2007, wanneer de Monumentenstrijd op VRT de Plaza omtovert van een verouderde dorpsbioscoop naar een Vlaams icoon én naar plannen voor een cultuurcentrum. In maart 2018 heropent het gemeentebestuur van Duffel Cinema Plaza als cultuurcentrum. Lees hieronder meer over de geschiedenis van Cinema Plaza.

In 1912 koopt Arthur Vercammen sr. een gebouw in de Handelsstraat dat hij ombouwt tot feestzaal, waar hij ook films draait. De definitieve verbouwing tot cinema 'Ankerpaleis' gebeurt in 1922-1923. De twee filmprojectoren van de Cinema Plaza dateren uit 1933 en 1934. De cinema werd later omgedoopt tot 'Cinema Plaza' en bleef tot in 2004 de Duffelse dorpsbioscoop, uitgebaat door Arthur Vercammen jr. en zijn echtgenote.

In 2002 kreeg Cinema Plaza het statuut van beschermd monument. Concreet zijn de voorgevel, de inkom, de toog, de zaal en de projectoren beschermd.

In 2005 kocht de gemeente het gebouw - Handelstraat 6 en 8 - aan met de bedoeling er een gemeenschapscentrum van te maken op maat van Duffel.

Eind 2014 besliste de gemeente om twee dossiers, namelijk een nieuwe locatie voor het jeugdhuis en de renovatie van Cinema Plaza, samen te voegen tot één project.

Handelsstraat 8, de eigenlijke cinema, wordt gerenoveerd en wordt het Duffelse gemeenschapscentrum. Aan de parkzijde komt een uitbouw om als vestiaire en/of extra foyer te gebruiken. Achter de gevel van Handelsstraat 6, het werkhuis, en op de plaats van het jeugdhuis (Handelsstraat 4) komt een nieuwbouw met een aantal functies die nodig zijn bij een hedendaagse podiumzaal en een nieuwe locatie voor het jeugdhuis.

Op 27 juni 2016 keurde de gemeenteraad de plannen en het bestek voor het project van Cinema Plaza en het jeugdhuis goed.

Het jeugdhuis zit ondertussen op een nieuwe tijdelijke locatie (G.Van der Lindenlaan 26). De gemeente kreeg een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid en de bouwvergunning werd afgeleverd.

Voor het bouw- en renovatieproject Cinema Plaza en het jeugdhuis werkt de gemeente samen met de gerenommeerde aannemer Verstraete & Vanhecke.

Aannemersbedrijf Verstraete & Van Hecke is gespecialiseerd in algemene aannemingen van restauratie- en renovatieprojecten. Het bedrijf heeft hoogopgeleide en ervaren medewerkers in elke discipline van de renovatie- of restauratiesector in dienst. Zo hebben ze bijvoorbeeld een eigen schrijnwerkerij. Ze restaureerden ook al verschillende historische gebouwen en interieurs. Zo waren ze eerder aan het werk in de Mechelse Stadschouwburg, het Sint-Anna Godshuis in Lier en Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Het project dat toch het meest in het oog springt, is de restauratie van de gevels, de torens en de koepels van het Centraal Station in Antwerpen.