Events

di 21 sep 2021 | 20u00

JURASSIC PARK

Xander De Rycke
Xander De Rycke, superfan van de film en serie, komt langs om de film te introduceren. Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino’s aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn de eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen

wo 22 sep 2021 | 20u15

Midweek Café: Teen Creeps

De nineties zijn helemaal terug. Zeker als je luistert naar de Gentse band TEEN CREEPS. Eigenhandig brengt het power trio de indierocksound van bands als Dinosaur Jr. en Sonic Youth naar het heden. Na de kopstoot die het debuut ‘BIRTHMARKS’ was, gaat de voet wat vaker van het gaspedaal op het nieuwe album ‘FOREVER’

vr 24 sep 2021 | 20u00

U BENT MIJN MOEDER

Sien Eggers
In U bent mijn moeder geeft Joop Admiraal een eerlijk en aangrijpend beeld van het leven van zijn 80-jarige, demente moeder. Stefan Perceval bewerkt en regisseert de monoloog tot een moeder-dochterverhaal. Sien Eggers vertolkt beide rollen. U bent mijn moeder gaat over het verdriet dat de kop opsteekt als de moeder door de genadeloze tijd achterop dreigt te raken. Zich dingen niet meer herinnert. In een verzorgingshuis moet leven. Dochter komt elke zondagmiddag op bezoek, en krijgt dan toch het verwijt dat er nooit iemand komt. Het is niet altijd makkelijk om van een dierbare te houden. Te zien hoe iemand door een ziekte verandert en stilaan een vreemde wordt. Hoe de kracht afneemt, de geest verzwakt, en medicijnen en ziekenhuisapparatuur de taken overnemen. Hou je dan nog steeds van dezelfde? We zouden wel willen. In U bent mijn moeder trekt een vrouw van tachtig zich terug in zichzelf. Dementie. Het is een hardvochtig proces van verdwijnen. Het bewustzijn vernauwt zich tot steeds kleinere kringetjes. ,“Ik ben nog de beste van allemaal’’, zegt de vrouw over haar buren in het tehuis. Telkens weer. Ze zal het blijven herhalen, tot ze volledig in zichzelf is opgesloten. Als een slak in haar huis. Vormgever Jan Strobbe ontwerpt een patroon van kindertekeningen in krijt op een tegelvloer, die uitgeveegd worden als de moeder eroverheen schuifelt. Zonder sentimenteel te worden, verbeeldt dit wat dementie is: het vervagen van het geheugen en het dooreenhalen van herinneringen.

di 28 sep 2021 | 20u00

JODOROWSKY’S DUNE

FILM
Vanaf 1974 probeerde regisseur Alejandro Jodorowsky geld en middelen te verzamelen om Frank Herberts Dune te kunnen verfilmen. De film zou veertien uur moeten duren en de bands Pink Floyd en Magma zouden de soundtrack voor hun rekening nemen. Salvador Dali, Orson Welles, Mick Jagger, Herve Villachaize en David Carradine werden gecast voor diverse rollen. Het ambitieuze project klapte na twee jaar ineen, maar het team van tot dan toe onbekende conceptontwikkelaars dat Jodorowsky om zich heen had verzameld zou de moderne science fiction voorgoed veranderen

zo 03 okt 2021 | 15u00

CLICK (3+)

Sprookjes enzo / Pietro Chiarenza
Een lichtgevend acrobatisch sprookje

di 05 okt 2021 | 20u00

DRUNK (ANOTHER ROUND)

FILM
Er is een theorie dat we geboren zouden moeten worden met een aandeel alcohol in ons bloed. Die bescheiden intoxicatie opent onze geest voor de wereld om ons heen, vermindert onze problemen en verhoogt onze creativiteit. Gesteund door die theorie, beginnen Martin en drie van zijn vrienden, allemaal vermoeide leraren op de middelbare school, een experiment om de hele dag door een constant niveau van intoxicatie te handhaven. Als Churchill de Tweede Wereldoorlog won met een zware alcoholverslaving, wie weet wat een paar druppels voor hen en hun studenten zouden kunnen betekenen? De eerste resultaten zijn positief en het kleine project van de leraren is verheven tot een echte academische studie die resultaten oplevert.

wo 06 okt 2021 | 20u00

HUGO MATTHYSEN, RONNY MOSUSE & ARAM VAN BALLAERT

TRY-OUT
De lockdown was voor Hugo Matthysen een mooie kans om wat orde te scheppen in zijn onoverzichtelijke repertoire. Na Hugo Matthysen en de Bomen is hij immers liederen blijven schrijven voor toneelstukken, televisieprogramma’s, voor derden, en vooral: voor zijn plezier.

za 09 okt 2021 | 20u00

EEN CABARETVOORSTELLING

VAN NELE BAUWENS
Dartelend ging Nele Bauwens door het leven, de dag plukkend, swingend en zingend. Tot de geschiedenis kwam aankloppen, en de buren ook. Met humor en weemoed, met warmte, liefde en sprankelende spitsheid vertelt Nele over de wereld waarin we leefden en over een nieuwe die geboren wordt.

di 12 okt 2021 | 14u00

THE LIGHT BETWEEN OCEANS

Cinema Plus+
1918. Tom Sherbourne (Michael Fassbender) is een oorlogsveteraan van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog zoekt hij rust en vindt deze wanneer hij een aanstelling accepteert als vuurtorenwachter op een eiland in West-Australië, waar verder niemand woont. Na enige tijd trouwt hij met Isabel (Alicia Vikander), die hij op het vasteland heeft leren kennen. Ze willen graag een kind, maar na jaren is dit helaas zonder succes. Wanneer ze op een dag een aangespoelde roeiboot vinden met een dode man en een baby erin, besluiten ze haar uiteindelijk te adopteren, met alle gevolgen van dien.

di 12 okt 2021 | 20u00

EEFJE DE VISSER - BITTERZOET

CONCERTFILM
In januari verscheen Bitterzoet, het vierde album van de Nederlandse artieste Eefje de Visser. Door de coronacrisis viel de promotour voor de plaat in het water. Maar Eefje en haar Belgisch Nederlandse band waren in topvorm en verrassen hun fans met een unieke concertfilm: Bitterzoet. De film is meer dan enkel de registratie van een live sessie: de opnames vinden plaats in De Robot Studios, een Gentse loft bestaande uit één grote ruimte waarin Eefje werkt, slaapt en leeft met haar man en muzikale wederhelft Pieterjan. De hele film ademt de eigenheid en de esthetiek van de groep en maakt van Bitterzoet een tijdloze en erg persoonlijke film.

vr 15 okt 2021 | 20u00

Stake: The Most Critical Tour

i.s.m. Jh Lanteirn
STAKE vliegt er terug in met The Most Critical Tour. Straks is het 20 maand geleden dat STAKE nog eens normaal concert, zonder enige restricties hebben gespeeld. Waanzin! Middenin de campagne van hun debuutplaat ‘The Critical Method’ heeft Corona alles van de kaart geveegd, tijd voor een herkansing willen. We slaan de handen in elkaar met Jh Lanteirn om deze show in Cinema Plaza door te laten gaan.

di 19 okt 2021 | 20u00

BLADE RUNNER: THE FINAL CUT

Alex Agnew
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een ‘Blade Runner’: een politieagent die ingezet wordt om ‘replicants’ (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z’n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

wo 20 okt 2021 | 20u00

SOULSISTER

Midweek Café - TRY-OUT
Chemie en magie, Jan Leyers en Paul Michiels hebben het samen altijd gehad. Muziekbroeders van toen ze in 1986 nog half voor de grap The Soul Sisters heten, leveranciers van magische songs, van het debuut You get to me.

di 26 okt 2021 | 20u00

1984 / PLAZA / TROEP

3 KORTFILMS
3 voorstellingen werden films. Deze jonge makers toonden zich flexibel door hun theatervoorstelling om te zetten in een film. Daarmee studeerden ze af aan de Toneelacademie van Maastricht.

zo 31 okt 2021 | 10u30

RAYA EN DE LAATSTE DRAAK (4+)

FILM
In Kumandra vormen vijf verschillende clans het Land van de Draak. De draken zijn echter al lang verdwenen en Kumandra is binnengevallen door een duistere sinistere kracht. Raya is een eenzame krijger die een zoektocht start om haar wereld te redden en is vastbesloten om de laatste draak te vinden die volgens haar de macht heeft om Kumandra te redden

zo 07 nov 2021 | 15u00

IK EN IK 2+

Compagnie Gorilla - PREMIÈRE
Twee spelers zitten klaar. Glimlachend en warm. Publiek komt binnen. Spannend. Zitten op hun poep. In het zand. In een cirkel. Zachtjes beginnen de eerste tonen. Beweging. Gelijk. Ongelijk.

di 09 nov 2021 | 14u00

BALLON

Cinema Plus+
Zomer 1979 in Thüringen. De families Strelzyk en Wetzel hebben een gewaagd plan. Ze willen met een zelfgemaakte luchtballon vluchten van de DDR naar het Westen. Zelfs wanneer de ballon gebouwd is, blijft de vader Günter Wetzel tegen de ontsnapping. Hij is bang dat de ballon te klein is. Met vier mensen begint de familie Strelzyk aan het levensbedreigende avontuur. Kort voor de grens begint de ballon echter plots te dalen als gevolg van technische problemen en begint een zenuwslopende race tegen de klok.

di 09 nov 2021 | 20u00

THE INVADER

Cinema Horizon
De Afrikaan Amadou belandt vol goede moed in Brussel op zijn zoektocht naar een beter leven. Tijdens de confrontatie met de harde maatschappij wordt hij slachtoffer van mensen die hem uitbuiten en die ervaringen zorgen voor een verandering bij Amadou. Amadou verandert in wat de vijandige maatschappij van hem gemaakt heeft: een gevaarlijk individu.

zo 14 nov 2021 | 14u00

THÉ DANSANT

Discobar Michel
Een thé dansant is een danspartij die vroeg begint en waarbij vanouds thee werd geserveerd

di 16 nov 2021 | 14u00

SINGING IN THE RAIN

Extra Cinema Plus+ - Seniorenweek
Hollywood, 1927. Een geestdriftige menigte verdringt zich rond het vermaarde Chinese Theater om haar idolen Don Lockwood en Lina Lamont toe te juichen, waar de twee de première van hun stomme film The Royal Rascal bijwonen. Wanneer enige tijd later de geluidsfilm zijn intrede doet, blijkt dat de knappe, nogal domme en verwaande diva van de stomme film, Lamont, een enge en onaangename stem heeft. Spraaklessen helpen niet. Dons beste vriend Cosmo komt op het idee om een andere vrouw de teksten te laten inlezen en zingen, terwijl Lina gewoon maar moet ‘lippen’. Die andere stem hoort toe aan het charmante revuezangeresje Kathy Shelden, op wie Don al snel verliefd wordt.

di 16 nov 2021 | 20u00

AKIRA

FILM
Kaneda (Iwata) is de leider van een Motorbende in Neo-Tokio. Tetsuo (Sasaki) is één van de bendeleden en is altijd de benjamin geweest, die onder bescherming van Kaneda staat. Als Tetsuo wordt gearresteerd, wordt hij als proefkonijn gebruikt voor een militair experiment, waardoor hij ongelooflijke krachten krijgt. Tetsuo kan zijn krachten niet in bedwang houden en slaat volledig door. Kaneda is de enige die hem nog kan tegenhouden. Akira wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest toonaangevende Japanse animes.

vr 19 nov 2021 | 20u00

HET UUR BLAUW

Johan Terryn
In april verloor Johan Terryn zijn vader, midden in de lockdown. Het rouwen en delen van verdriet werd sterk beperkt door de omstandigheden. Hij gebruikte daarom zijn column op de radio om zijn rouwboodschap te delen

zo 21 nov 2021 | 15u00

WORKSHOP MINI MOVIE

JEF
Puzzel een scène in elkaar en draai je eigen minifi lm. Film je met de camera het liefst van superhoog of eerder laag bij de grond? Wat ontdek je als je van heel dichtbij fi lmt? Als cameraman experimenteer je met bewegende beelden en speel je met kadrage en camerastandpunten. Puzzel een kleine scène in elkaar en draai je eigen minifilm. Via actieve opdrachten ontdekken de deelnemers dat een scène uit talrijke shots bestaat. Ze bedenken een kort verhaal en gieten dit in een storyboard. Met de iPad verfilmen en monteren ze hun idee

di 23 nov 2021 | 20u00

HEREDITARY

Halloween
De teruggetrokken grootmoeder van de familie Graham is dan wel overleden, maar zij werpt nog steeds een schaduw op het gezin. Voornamelijk haar kleindochter, de tiener Charlie, met wie ze altijd al een ongewone fascinatie had, lijdt eronder. Aan het vredige bestaan van de Grahams wordt abrupt een einde gemaakt wanneer een verschrikking hun thuis overneemt. Hierdoor wordt Annie, de moeder binnen het gezin, gedwongen om duistere paden te betreden, zodat ze kunnen ontsnappen aan het ongelukkige lot dat hen allen te wachten staat.

wo 24 nov 2021 | 20u00

NAFT

CAFÉ PELLICULE
Tijdens Café Pellicule openen we de langste toog van Duffel en geven we het podium aan jong talent

vr 26 nov 2021 | 20u00

VETO

Eigen Kweek
Eigen Kweek is een ontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars en aspirant zakelijk leiders. In de provincie Antwerpen kozen 13 cultuurcentra uit 71 inzendingen project Donald van tweemanscollectief VETO om te ondersteunen en te programmeren. 13 aanbevelingen dus, om deze voorstelling te gaan zien.

di 07 dec 2021 | 20u00

MINARI

FILM
De zevenjarige David heeft KoreaansAmerikaanse roots. Zijn leven wordt in de jaren 80 op zijn kop gezet, wanneer zijn vader Jacob de beslissing neemt om met het gezin naar het landelijke Arkansas te verhuizen. Daar jaagt hij de Amerikaanse droom na met behulp van een eigen boerderij. Oscar voor beste vrouwelijke bijrol, Beste Film, Beste Originele Scenario, Beste Originele Muziek, Beste Regisseur & Oscar voor beste acteur

zo 12 dec 2021 | 10u30

WOLFWALKERS (7+)

FILM
Wanneer Robyn met haar vader naar Ierland reist om er op de laatste wolven te jagen, hoort ze verhalen over de mysterieuze ‘wolfwalkers’. Ze ontmoet Mebh, een heel bijzonder meisje met wilde rode haren. Dwalend door het woud, op zoek naar wolven, wordt het tweetal steeds verder meegezogen in een wereld vol magie

di 14 dec 2021 | 14u00

ON THE BASIS OF SEX

Cinema Plus+
On the Basis of Sex vertelt het waargebeurde verhaal van Ruth Bader Ginsburg. Ruth is een Amerikaanse juriste die in haar strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen een hoop obstakels moet overkomen en vooroordelen moet zien te bestrijden. Uiteindelijk weet ze de functie te bekleden als één van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

di 14 dec 2021 | 20u00

SOUND OF METAL

FILM
De jonge Ruben is drummer en samen met zijn vriendin Lou lid van een heavymetalband. Zijn leven stort in wanneer hij zijn gehoor begint te verliezen. Hierdoor komen de relaties met Lou en met de andere bandleden onder druk te staan. Oscar voor beste montage, Academy Award for Best Sound, Oscar voor Beste Film, Oscar voor beste acteur, Oscar voor Beste Originele Scenario, Oscar voor beste mannelijke bijrol.

di 21 dec 2021 | 20u00

HOLGUT

FILM
De Siberische permafrost smelt, oeroude botten rijzen uit de grond en wilde dieren lijken te zijn verdwenen. Twee broers en een wetenschapper begeven zich in de uitgestrekte wildernis van Jakoetië, op zoek naar een mythe. Roman en Kyym jagen op een zeldzaam rendier, terwijl Semyon speurt naar een levensvatbare cel van de mammoet, die hij nodig heeft om het uitgestorven dier te klonen.

zo 09 jan 2022 | 15u00

SLOK (4+)

Muziektheater De Kolonie
Elk dier zoekt, zoemt of zingt zijn eigen zin van het leven in een lied. Maar … als er ergens in struiken, tussen rotsen of koralen iets begint te grommen, watertanden of likkebaarden … is het liedje uit. Tot een happer aan de praat raakt met zijn hap. En stap voor stap kunnen ze mekaar wel opeten van verliefdheid ...

Waardebon