Events

di 04 okt 2022 | 20u15

Kopschuif

Filmavond & gesprek
Kortfilm met nabespreking: de surreële realiteit van een psychische problematiek door Roel Goyens In de wereld van Bas zijn de stemmen die wanhopig contact zoeken met hem in het beste geval achtergrondruis. De gemuilkorfde pogingen slaan wel af en toe een kleine bres in de bouwval die hem permanent insluit, maar de muren slopen zit er nooit echt in. Bas blijft zweven in de schemerzone tussen waan en realiteit, tussen respons en isolement. In Kopschuif gaat Roel Goyens een unieke samenwerking aan met sociaal-artistiek theatergezelschap Cie Tartaren. Puttend uit het psychiatrisch verleden van zijn acteurs en uit gesprekken met specialisten dompelt de regisseur de kijker onder in een surreële wereld, die voor een handvol getormenteerde zielen wel eens een bittere realiteit kan zijn. Op een plek waar communicatie een uitdaging is, opent Kopschuif een debat dat de patiënt, de hulpverlener en de kijker dichter bij elkaar brengt. Kopschuif biedt de aanleiding om een gesprek aan te gaan over de isolatie van psychiatrische patiënten en de communicatie over psychisch lijden. De kortfilm wordt aangeboden in combinatie met een nagesprek met de makers over de surreële realiteit van een psychische problematie Regie: Roel Goyens • met Cedric Denayer, Toni Vandenplas, Soetkin Claes, Lieve Matthij • 2019 • 13 min - Kortfilm

vr 07 okt 2022 | 20u15

The Return Of The Comeback

Kamagurka & Herr Seele
Op uitnodiging van de Arenberg speelden Kamagurka en Herr Seele in seizoen 2016-2017 maandelijks een laboratoriumvoorstelling, waarbij deze steeds meer evolueerde naar een heuse, standvastige en publieksvriendelijke show. Al veertig jaar zijn Kamagurka en Herr Seele vrienden. Ze staken samen iconische tv-programma’s in elkaar, creëerden samen kunst en tot op vandaag maken ze samen de strips van Cowboy Henk. Het was 16 jaar geleden dat ze nog eens samen op de planken hadden gestaan. Jaren waarin ze weliswaar samenwerkten als schilders, tekenaars en schrijvers, maar niet als theatermakers. Het werd een vrolijk en creatief weerzien op de scène. Zowel voor Kamagurka en Herr Seele als voor het publiek. Al na enkele voorstellingen werd duidelijk dat de magie het van de arbeid overnam. Eén seizoen in de Arenberg werden er twee en ondertussen drie ... Nu dit rijpingsproces achter de rug is, staan Kamagurka en Herr Seele klaar om Vlaanderen terug te veroveren met The Return of the Comeback. Het belooft niets minder te worden dan een hoogtepunt uit hun absurdistische oeuvre, een discipline die ze als niemand anders in Vlaanderen beheersen en geperfectioneerd hebben.

di 11 okt 2022 | 14u00

Hit The road

Cinema Plus+
Iran, in de huidige tijd. Een familie is op weg naar een geheime bestemming. Achter in de auto zit de vader in het gips, maar heeft hij echt zijn been gebroken? De moeder lacht om alles, maar houdt zich niet in om te huilen. Hun zoontje maakt altijd grapjes, zingt en danst. Iedereen is bezorgd om de zieke hond. Alleen de oudere broer zwijgt. regie: Panah Panahi • met Hassan Madjooni, Pantea Panahiha, Rayan Sarlak • 2021 • 91 min.

di 11 okt 2022 | 20u15

Ritueel

Film
Het vinden van een afgehakte hand in een Brussels kanaal, confronteert politie-duikster Kiki met een zware schuld uit het verleden, haar eigen verleden, en dat van haar land. Gebaseerd op het boek 'Ritual' van Mo Hayder.

di 18 okt 2022 | 20u15

The Blind Side

Film
"Based on the extraordinary true story" De film vertelt het waargebeurde verhaal van Michael Oher (Quinton Aaron), een jonge, dakloze Afro-Amerikaanse jongen. Michael wordt op een avond opgemerkt door Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) en omdat hij geen slaapplaats heeft biedt Leigh Anne hem onderdak aan. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van zowel Michael als die van de familie Tuohy voorgoed zal veranderen... Regie: John Lee Hancock • Sandra Bullock, Quinton Aaron en Tim McGraw • 2009 • 129 min

do 20 okt 2022 | 20u15

ALLAH IN EUROPA

Jan Leyers
Tien jaar na De weg naar Mekka verkent Jan Leyers de islam in Europa. Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen? Op zoek naar antwoorden trekt Jan Leyers van Sarajevo naar Brussel. Hij gaat met Bosnische moefti’s op bedevaart, maakt een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, wordt wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en gaat in Londen met de voorzitter van een shariaraad op pad. Hij luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat. Met de oren van een seculiere westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het opperwezen terrein herovert. Allah in Europa is het relaas van een tocht door een wereld die zich niet in cijfers of statistieken laat vatten. Een meeslepend avontuur dat ontroert en ontreddert, onthutst en hoop inboezemt.

zo 23 okt 2022 | 14u00

The Dansant

Dj Michel
Een thé dansant is een danspartij die vroeg begint en waarbij vanouds thee werd geserveerd. In de Franse taal spreekt men ook wel van een après-midi dansant of een soirée dansante en dat gaan wij ook eens doen! Vanaf de middag wordt Plaza omgetoverd tot een dansfeest van weleer. Van Disco, Popcorn tot Crooners mixt Discobar Michel alles tot een groots feest! Een Vlaamse hits hoort er zeker ook bij. Vanaf zijn 20ste stond DJ Michel al in de Antwerpse clubs en zo bracht hij het tot in Marseille. Discobar Michel krijgt telkens het publiek op de dansvloer!

di 25 okt 2022 | 20u15

Onze Natuur De Film

Documentaire
Onze Natuur, De Film is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen… Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste zicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur. 2022 • 60 min.

vr 28 okt 2022 | 20u15

Mag ik even? (Try-out)

Kamal Kharmach
2022 is tot nu toe al een bewogen jaar geweest. Een invasie van Nederlanders in Antwerpen, stijgende energieprijzen en storm Eunice. Gelukkig heeft Kamal Kharmach met zijn drie vorige eindejaarsconferences de nodige ervaring om een jaar als 2022 te fi leren voor ons. Benieuwd naar wat Kamal in petto heeft met zijn komische kijk op taferelen als een gehackte Jan Jambon, verwarrende coronamaatregelen en … ? In ruil voor een ticket krijg je een conference vol rake opmerkingen en relevante grappen over het jaar 2022!

vr 04 nov 2022 | 20u15

de Woordenaar

Bruno Vanden Broecke
De Woordenaar is een explosief theaterconcert waarin Bruno Vanden Broecke een man is met een missie. Een lichtend voorbeeld om te volgen. Wat hij te bieden heeft, is niets minder dan een handleiding voor ons leven. Omsingeld door 4 topmuzikanten en een 20-tal instrumenten duikt hij onder in het leven van alledag, in jouw leven zoals het is of zoals je dacht dat het was. De Woordenaar is een daverende combinatie tussen swingende woorden en sprekende muziek. Bo Spaenc zet het muzikale hekkenwerk uit met ruimte voor improvisatie. Elke voorstelling is De Woordenaar een nieuw, uniek muziektheaterfeest. “De Woordenaar” is een combinatie waar geen speld tussen de krijgen valt. De timing verraadt vakmanschap, het evenwicht tussen solo en samenklank een teamprestatie van een hogere orde. Vanden Broeckes trouwpartij mag dan in mineur eindigen, zijn huwelijk met Muziektheater De Kolonie is er eentje dat toeters en bellen verdient. (GILLES MICHIELS - DE STANDAARD ****)

za 05 nov 2022 | 20u15

De Delvers

Disorientations
De Delvers is een Nederlandstalig nachtorkest. Een eigenzinnige mix van post-punk, new wave en donkere Belpop in het Nederlands De Delvers is een Nederlandstalig nachtorkest. Een eigenzinnige mix van post-punk, new wave en donkere Belpop in het Nederlands. In 2018 brachten De Delvers hun, in de alternatieve muziekpers en donkere scène fel bejubeld debuutalbum uit. Er volgden albumbesprekingen en airplay op de belangrijkste alternatieve en underground zenders in België, Nederland en Duitsland. Maar ook op Radio Willy, Stubru en Radio 1 is het nachtorkest te horen. Met hun optredens bouwen De Delvers verder aan een stevige livereputatie met als hoogtepunt een plek op het gerenommeerde Sinner’s Day festival van 2021. Voor hun tweede album Hart in neonlicht vonden de Delvers onderdak bij het Gentse platenlabel Wagonman Music en schrijven ze mee aan de toekomstige generatie donkere Belpop. Ben jij klaar voor de duistere dans?

di 08 nov 2022 | 14u00

Nobody has to know

Cinema +
De Belg Phil woont en werkt op het Schotse eiland Lewis. Op een dag krijgt hij een beroerte waarna hij aan geheugenverlies lijdt. Zijn chef Millie ontfermt zich over hem en maakt hem wijs dat ze voor zijn beproeving minnaars waren. Terwijl de passie tussen hen hoog oplaait en Phil zijn werk als landarbeider gestaag voortzet, vreest Millie de dag dat hij zich alles weer herinnert. regie: Bouli Lanners • met Bouli Lanners, Michelle Fairley, Julian Glover • 2021 • 99 min

di 08 nov 2022 | 20u15

Honeyland

Ciné Horizon
Ciné Horizon is een samenwerking tussen Cinema Plaza en DARIS, de officiële Duffelse adviesraad voor internationale solidariteit. Hatidze woont met haar ziekelijke moeder in de bergen van Noord-Macedonië. Ze is imker en leeft van de verkoop van wat de bijen produceren: honing. Als een losbandige familie naast haar komt wonen, lijkt dit eerst een medicijn voor haar eenzaamheid. Maar als deze familie ook bijen gaat houden en niet naar haar adviezen luistert, wordt hun aanwezigheid een bron van frustratie. Regie: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov met Hatidzhe Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam • 2021 • 87 min

za 12 nov 2022 | 20u00

Matt Andersen

Concert
De Canadese blueszanger/gitarist Matt Andersen koppelt een imposante verschijning aan een imposant stemgeluid Het is een raadsel waarom deze man niet wereldberoemd is, want alles aan hem is geweldig: muziek, tekst, gitaarspel, zang en podiumuitstraling. Een echte bluespurist is hij overigens niet – veel van zijn nummers zou je net zo makkelijk als soul kunnen kwalificeren. Matt Andersen stond reeds solo in LantarenVenster met werk van zijn prachtige in 2022 verschenen album House to House. Met het livealbum Live At Olympic Hall uit 2018 kom je overigens al aardig in de stemming voor dit concert. “De lijvige Canadees uit New Brunswick laat zich niet in een welomlijnd muzikaal hokje wringen, zijn ondertussen vertrouwde roots georiënteerde sound is opgebouwd met folk, blues, rock en country en evolueerde naar een aanstekelijk soort vintage R&B.” (WRITTEN IN MUSIC)

di 15 nov 2022 | 20u15

The Northman

Film
“Conquer your fate.” The Northman volgt een Noorse prins, Amleth genaamd. Als zijn vader op een dag wordt vermoord, zint hij op wraak. Tijdens zijn jacht op de moordenaar zal hij echter door diepe dalen moeten gaan. regie: Robert Eggers met Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang • 2022 • 136 min.

do 17 nov 2022 | 20u00

De Dolfijntjes

WIM OPBROUCK - WIM WILLAERT
Na vier lange jaren van oorverdovende stilte hebben de twee frontmannen WIM OPBROUCK en WIM WILLAERT het spreekwoordelijke blaasgat in hun agenda gevonden om als vanouds grensoverschrijdend de festivalpodia te bestormen.

di 22 nov 2022 | 20u15

FRIDA

Film
Gekozen door ACADEMIE BEELD KONTICH De film toont het bewogen leven van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. Kinderverlamming en een verkeersongeval op jonge leeftijd takelden haar fysiek erg toe maar ze kanaliseerde haar lichamelijke pijn en de emotionele frustratie van haar stormachtige huwelijk met de beroemde muralist Diego Rivera in een magistraal oeuvre van kleurrijke en provocerende doeken. Ze beleefde ook heel intens de politieke, artistieke en seksuele revoluties van haar tijd. regie: Julie Taymor • met Salma Hayek, Alfred Molina, Mía Maestro • 2002 • 123 min.

do 24 nov 2022 | 20u15

ARMAND

Theater
Als Armand een Amerikaan was geweest, hadden ze zijn verhaal al zes keer verfilmd Armand Swartenbroeks (°1892) was dé absolute topvoetballer in België in een tijd toen er nog geen sprake was van professionele sportbeoefening. Hij combineerde zijn “sportcarrière” met een eigen dokterspraktijk, een politieke carrière en zijn inzet als frontarts tijdens de twee Wereldoorlogen. De unieke combinatie van gevierd topsporter, politicus en arts maakt dat Armands leven model staat voor een verhaal vol naastenliefde en hoop. Wat is de zin van het leven, als je het niet in de hand hebt? Met zijn boodschap over hoop, vrede en broederschap is Armand Swartenbroeks’ levensverhaal ook nu nog brandend actueel! De voorstelling brengt niet enkel het levensverhaal van een man met een veelheid aan talenten. Het zet ook in op een multimediale prikkeling van de zintuigen. Acteur Kevin Van Doorslaer kruipt in de huid van Armand Swartenbroeks en reist terug in de tijd om met Armands vrienden en collega’s (vertolkt door Tom Audenaert, Hilde Van Wesepoel en anderen ...) unieke herinneringen op te rakelen.

zo 27 nov 2022 | 20u15

A.A. Williams

Concert
A.A. Williams debuuteerde in 2018 met een naamloze debuutep op Holy Roar Records. Sindsdien stond de Londense singer-songwriter stevig in de belangstelling. In 2019 nam ze een ep op met de Japanse postrock band Mono en daarna tekende ze bij het Bella Union label (John Grant, Fleet Foxes, John Father Misty…). In 2020 verscheen haar debuutalbum Forever Blue waar Johannes Persson en Fredrik Kihlberg van Cult Of Luna aan meewerkten. Het album kreeg toen een metal sticker opgekleeft maar eigenlijk heeft het niks met dat genre te maken. Williams verkiest de term “death gospel” en coverde op haar recentste ep Songs From Isolation haar grote invloeden zoals The Cure, The Pixies, Nick Cave, Radiohead, Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins, Deftones en The Moody Blues.. Het voorprogramma wordt voorzien door Karin Park.

di 29 nov 2022 | 20u15

Everything Everywhere All At Once

Film
“The universe is so much bigger than you realize.” De Chinese immigrante Evelyn poogt haar belastingen in orde te brengen wanneer ze een gek avontuur beleeft. De wereld blijkt in gevaar en enkel zij kan de planeet redden. Ze verkent het universum en ontdekt hierdoor de andere levens die ze had kunnen leiden. Het is maar de vraag of ze in haar missie slaagt wanneer ze het spoor bijster wordt in het eindeloze multiversum. regie: Dan Kwan, Daniel Scheinert • met Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan • 2022 • 139 min

zo 04 dec 2022 | 15u00

Gluren bij de buren

STUCK
Stel. Je kijkt dwars door de gevel van een flatgebouw. Je kan de bewoners stiekem begluren. Je ziet hoe ze leven. Naast elkaar, gescheiden door dunne muren. Met elkaar, want de muren hebben oren. En ogen. En een neus misschien. Elke bewoner heeft zijn gewoontes en rituelen. Elke flat heeft zijn beperkingen en ongemakken – te smal, te laag, te scheef. En dan gebeurt er iets. Iets dat het dagdagelijkse doen en laten verstoort. Iets dat de bewoners noopt tot actie en samenwerking. Alle deuren gaan open.. In het tragikomische STUCK van Judith de Joode en Rutger Remkes kijk je dwars door de muren van een flatgebouw. Je kan de bewoners stiekem begluren en ziet hoe ze leven. Geluiden van rinkelend vaatwerk vermengen zich met pruttelende koffiemachines, hongerige huisdieren, lekkende kranen en schurende scharnieren ... Samen vormen ze een symfonie. Of is het een kakofonie? “Deze woordloze productie is compact, ze verrast en verwondert, steeds opnieuw, een uur lang. Een knappe en mooie prestatie in al zijn krapte. Slapstick op hoog niveau.” (THEATERKRANT)

di 06 dec 2022 | 20u15

Top Gun: Maverick

Film
Gekozen door JEUGDHUIS LANTEIRN Het is jaren geleden dat Pete ‘Maverick’ Mitchell de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij onverwachts teruggekeerd. Hij neemt vervolgens de rol van mentor op zich om een nieuwe generatie gevechtspiloten op te leiden. regie: Joseph Kosinski • met Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly • 2022 • 131 min

zo 11 dec 2022 | 14u00

De Bad Guys

Familiefilm
“Good is no fun at all.” Een topteam van criminele dieren staat voor hun grootste uitdaging ooit: brave burgers worden. Het beruchte team van de Foute Jongens bestaat uit vijf vrienden: charmante zakkenroller Mr. Wolf, doorwinterde kluizenkraker Mr. Snake, koele meester in vermommingen Mr. Shark, krachtpatser met een kort lontje Mr. Piranha en de scherpe ervaren hacker Ms. Tarantula, alias ‘Webs’. Na jarenlang ontelbare roofovervallen te hebben gepleegd, worden de meest gezochte criminelen toch een keer gepakt. Mr. Wolf sluit een deal (al is hij niet van plan om zich eraan te houden) om te voorkomen dat ze de gevangenis in moeten: de Foute Jongens worden goed. Begeleid door hun mentor Professor Marmalade, een arrogante (maar schattige!) cavia, proberen de Foute Jongens iedereen wijs te maken dat ze veranderd zijn. Maar intussen komt Mr. Wolf er achter dat goed doen hem de acceptatie oplevert die hij altijd al gewild heeft ... regie: Pierre Perifel • met Sam Rockwell, Marc Maron, Anthony Ramos • 2022 • 100 min. • Nederlandstalig

di 13 dec 2022 | 14u00

Les Intranquilles

Cinema+
Leïla en Damien zijn een stel dat samen een zoontje opvoedt. Hun gezamenlijke leven wordt grotendeels beïnvloed door de bipolaire stoornis van Damien. Terwijl ze aan zijn stemmingswisselingen het hoofd poogt te bieden, klampt Leïla zich vast aan het beeld dat ze van hem heeft: Damien als haar grote liefde. Zal hun liefde de vele obstakels doorstaan? regie: Joachim Lafosse • met Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Luc Schiltz • 2021 • 118 min.

di 13 dec 2022 | 20u15

Downton Abbey

Film
“A cinematic return.” Nadat de familie Crawley koninklijk bezoek kreeg van de koning en koningin van Groot-Brittannië bereidt de familie zich nu voor op een nieuw avontuur: een vakantie naar Frankrijk. Violet Crawley, de gravin van Grantham, is namelijk in bezit gekomen van een riante villa, die ze dankzij een oude jeugdliefde heeft bemachtigd. Zoals gewoonlijk verloopt het bezoek van de Crawleys met een hoop drama en loopt niet alles op rolletjes. regie: Simon Curtis • met: Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Maggie Smith • 2022 • 124 min

di 20 dec 2022 | 20u15

Elvis

Film
“The man. The legend. The King of Rock & Roll.” Elvis is een biografische muzikale dramafilm waarin de meer dan 20 jaar beslaande complexe dynamiek tussen Elvis Presley en zijn manager Colonel Tom Parker wordt getoond. Van Presley's doorbraak tot aan zijn status als ongekende superster. Dit alles met het veranderende culturele landschap in de achtergrond. Regie: Baz Luhrmann • met Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge • 2022 • 159 min

wo 21 dec 2022 | 20u15

FOR THOSE ABOUT TO ROCK MORE (Try-out)

Stijn Van de Voorde
In 2020 trok Stijn met For Those About To Rock I Salute You met groot succes door het land. Duizenden bezoekers ontdekten dat Prince een gitaar kan doen verdwijnen en dat je Noorse metalbands best serieus neemt. Maar er valt nog méér te vertellen. Rock & roll is een onuitputtelijke bron van geestige, interessante, heftige en ontroerende verhalen. In For Those About To Rock More verlegt Stijn zijn blik naar de (vaak onderbelichte) vrouwen die de muziekwereld kleurden, naar een hoger niveau tilden of dramatisch trashten. Stijn Van de Voorde werkt intussen meer dan 20 jaar voor Studio Brussel. Hij mocht muzikale legendes als Dave Grohl, Metallica, Lady Gaga en Billie Eilish ontmoeten. Hij presenteerde jarenlang de main stage van Rock Werchter en maakte succesvolle muziekdocu’s (California Love, Rock ’n’ Roll High School, Great! Britain, Studio Ibiza en Burning Man). In For Those About To Rock More bundelt Stijn andermaal een eigenzinnige selectie van de meest interessante en verrassende verhalen die hij gezien, gehoord en zelf meegemaakt heeft.

di 10 jan 2023 | 14u00

Yesterday

Cinema+
“Everyone in the world has forgotten The Beatles. Everyone except Jack…” Yesterday volgt het leven van een worstelende muzikant. Hij komt erachter dat hij van de ene op de andere dag de enige persoon op aarde is die zich de ‘Beatles’ kan herinneren. Met de kennis van al hun muziek is hij vervolgens relevanter dan ooit. regie: Danny Boyle • met Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon • 2019 • 116 min.

di 10 jan 2023 | 20u15

The Tragedy of Macbeth

Film
De Schotse generaal Macbeth raakt er door een trio heksen van overtuigd dat hij de volgende koning van Schotland zal worden. Gesteund door zijn ambitieuze vrouw ter ondersteuning beraamt hij plannen om de macht te grijpen. Het veroveren van de Schotse troon leidt echter zijn eigen ondergang in. regie: Joel Coen • met Denzel Washington, Frances McDormand, Brendan Gleeson • 2021 • 105 min

vr 13 jan 2023 | 20u15

Badje vol met stroop - try-out

Guga Baul en Jonas Van Thielen
Guga Baul en Jonas Van Thielen, allebei kinderen van het magische jaar 1986, nemen je mee op een heerlijke trip naar de beste Vlaamse fictie van de jaren 80 en 90 Spilfiguur van hun verhaal is de Vlaamse oppergod van de comedy, onsterfelijk als Hector en Koko Flanel: Urbanus. De reis brengt hen verder naar Postbus X, Kulderzipken, FC De Kampioenen, De Droomfabriek, ... alles wat die twee decennia kleur heeft gegeven moet worden doorgegeven aan het nageslacht, mijn gedacht! Guga en Jonas hebben al zo vaak naar die series en films gekeken dat ze verbanden zijn beginnen zien en verborgen verhalen hebben ontdekt over de acteurs. Zelfs als je nog nooit van een reeks gehoord hebt, of nog niet geboren was toen ze werden uitgezonden, word je meegesleept in hun aanstekelijk enthousiasme en fijne humor. Badje vol met stroop, een wonderlijk verhaal over Vlaamse fictie klassiekers, voor 8 tot 88 jaar

di 17 jan 2023 | 20u15

REBEL

Film
Gekozen door DE CULTUURRAAD Vastbesloten zijn leven te beteren, verruilt Kamal België voor Syrië om oorlogsslachtoffers te helpen. Bij aankomst wordt hij echter in het leger gedwongen en hij strandt in Raqqa. Intussen valt zijn jongere broer Nassim thuis ten prooi aan radicalisten. Hun moeder Leila wil koste wat het kost voorkomen dat Nassim in de voetsporen van Kamal treedt. regie: Adil El Arbi & Bilall Fallah • met Aboubakr Bensaïhi, Lubna Azabal, Amir El Arbir • 2022• 135 min.

di 24 jan 2023 | 20u15

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Film - Jan De Smet
Introductie door JAN DE SMET Regisseur Martin Scorsese werpt een blik op de concertreeks die Bob Dylan in het jaar 1975 speelde. Later is deze concertreeks bekend geworden onder de naam The Rolling Thunder Revue. De documentaire brengt de onrustige geest van Amerika in 1975 en de muziek die Dylan speelde in de herfst van dat jaar. Voor de film geeft onze Plaza-peter Jan De Smet een toemaatje in de vorm van een Dylan-rariteitenkabinet: Jan De Smet zal jou begeleiden in deze geheime kamers van het Dylan-universum. Meteen wordt de aloude boutade “Nobody Sings Dylan Like Dylan” meer dan ooit bevestigd. regie: Martin Scorsese • met Bob Dylan, Joan Baez, Allen Ginsberg • 2019 • 142 min.

vr 27 jan 2023 | 20u15

in blijde verachting

Bas Birker
Bas Birker is best sympathiek. Voor een Hollander. Maar schijn bedriegt. Diep vanbinnen zit een dik drammerig Duitsertje met een voorliefde voor orde, stiptheid en bovenal zichzelf Noem het arrogant, noem het egocentrisch, maar zelfkennis is het begin van alle wijsheid. In blijde verachting is een reisverslag van de zoektocht naar Bassies diepste binnenste, te beginnen bij de ruggengraat. Een roadtrip langs ziekenhuizen, doodsangsten en onhebbelijkheden, om uiteindelijk de schoonheid te vinden in een grote berg lelijkheid. Een beetje zoals België, maar dan minder verdeeld. Birker twijfelt, worstelt en beslist. Zo kan hij in de tweede helft van zijn leven, met opgeheven hoofd en redelijk rechte rug, in ieder geval zichzelf onder ogen komen. Maar niet voordat hij jou eens recht heeft aangekeken. Want misschien is met Bas een hele hoop mis, met de rest van jullie is het sowieso veel erger gesteld.

vr 17 feb 2023 | 20u15

Loslaten

Jan Van Looveren
Denken dat ik controle heb over m’n eigen leven. Willen vasthouden aan zekerheden omdat ik dat geleerd heb. Is alles toeval of heb ik mijn eigen toekomst in handen? Wat denken de mensen over mij en wat denk ik over mezelf? Al deze vragen geven me angsten, angsten die me dwingen de dingen te controleren, maar is het niet beter om de dingen los te laten en te zien wat er dan op je pad komt. Loslaten is een humoristische voorstelling die mij verplicht de dingen waar ik mee worstel te benoemen. Herkenbare verhalen van en voor mensen die ook met hetzelfde worstelen. Ik ben 50 jaar en het wordt tijd dat ik de komende 50 jaar de controle stap voor stap laat varen. Jan Van Looveren is een acteur en televisiepresentator. Hij is onder andere gekend van programma’s als Tragger Hippy, Ja Jan en FactCheckers. Als acteur speelde Jan ook mee in verschillende theater- en musicalproducties, waaronder een rol in de musical Spamelot. Loslaten is Jans eerste solovoorstelling, waarin hij zich zal laten begeleiden door livemuziek.

Waardebon