Girl

Lukas Dhont

di 30 apr 20u15
Voorbij
Duur: +- 01u45min.

Prijzen

Standaard: 5 euro
Kinderen en jongeren (t.e.m. 25 jaar): 4 euro
Kansentarief: 1 euro
!


Girl laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld. Het is vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen. In zijn eerste langspeelfilm volgt regisseur Lukas Dhont volgt haar emotionele en fysieke traject op een even tactiele, tedere als genuanceerde manier. Hoezeer Lara zich ook de gevangene voelt van haar lichaam, de focus ligt niet enkel op de transgenderthematiek. Minstens evenveel aandacht gaat uit naar de universele problemen die de puberteit nu eenmaal met zich meebrengt. 

Op 9 oktober opende de film de 45e editie van Film Fest Gent onder luid applaus en met lovende recensies. Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Girl naar huis ging met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut, is de film aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière bezig, Girl zal een gooi mogen doen naar de Oscar voor Beste niet-Engelstalige Film.

Credits

Regie Lukas Dhont
Met Victor Polster, Katelijne Damen & Valentijn Dhaenens
° 2018
Duur 105 min.

Dat Gentenaar Lukas Dhont met zijn debuutfilm Girl een pak prijzen won in Cannes, waaronder de prestigieuze Camera d’Or voor beste debuut. Dat hij de Belgische inzending is voor de Oscars, én dat hij nu ook nog eens werd bekroond met de Jo Röpcke Award van Knack Focus . Alleen wie op een verre, verdorde planeet vertoefde, zal het de afgelopen weken en maanden zijn ontgaan, maar laat er geen twijfel over bestaan: de film is alle aandacht meer dan waard. (...)

Hoezeer Lara zich ook de gevangene voelt van haar lichaam, de focus ligt niet enkel op de transgenderthematiek. Minstens evenveel aandacht gaat uit naar de universele problemen die de puberteit nu eenmaal met zich meebrengt. Hoe Lara uit de band wil springen, maar ook gewoon een girl next door wil zijn. Hoe ze de eerste verliefdheid en seksualiteit ervaart. Hoe ze omgaat met haar alleenstaande, begripvolle pa en haar jongere broertje. Hoe ze keihard haar best doet op haar nieuwe dansschool, en hoe ze, met vallen en opstaan, tracht haar eigen identiteit te vormen tegen alle vooroordelen, hindernissen en hormonenkuren in. 

Zonder ook maar één valse, sentimentele noot aan te slaan of in preekmodus te vervallen brengt Dhont het onomwonden en respectvol in beeld. (...)

Voor wie het na de lawine aan lofzangen in binnen- en buitenland nog steeds niet begrepen heeft: Girl is een pracht van een debuut van een Vlaamse regisseur die op zijn jonge leeftijd – Dhont is pas 27 – getuigt van verbazend veel maturiteit. Een grand plié uit respect.